Понякога един зеленчук може да бъде част от вкусна и сладка рецепта. С децата в Додо Академия приготвихме морковен кейк, който по вкус надмина очакванията ни.
Необходими продукти:
За блата:
375 г моркови
225 г краве масло
3 яйца
300 г кафява захар
300 г брашно
1 ч. л. сол
3 ч. л. канела
3 ч. л .бакпулвер
110 г орехи /нарязани или счукани на парченца/
3 с.л. прясномляко
За крема:
75 г пудра захар
300 г крема сирене
2 с.л. лимоновсок
2 ванилии напрах
Време заприготвяне: 70 мин.
Порции: 16
Начин на приготвяне:
Морковите се почистват, измиват и настъргват на едро ренде. Яйцата и захарта се разбиват заедно до получаване на пухкава смес. Разтопяваме маслото и заедно с морковите го добавяме в получената смес. Разбъркваме добре с дървена лъжица. Пресяваме брашното, за да влезе достатъчно въздух в него и добавяме бакпулвера. Това ще направи блата по-пухкав. Добавяме канелата и солта и разбъркваме хубаво, докато сместа стане гладка. Прибавяме счуканите орехи и прясното мляко.
Намасляваме тавичката, покрита предварително с хартия за печене, за да не залепне блата, и изсипваме получената смес. Почукваме няколко пъти тавата в плота или масата, за да се изравни сместа.
Печем около 45 мин. на предварително загрята до 180°C фурна. Проверяваме с дървено шишче или клечка за зъби дали блатът се е изпекъл добре. По клечката не трябва да има полепнало тесто.
Докато блатът се пече, с дървена лъжица разбъркваме заедно съставките за крема и го слагаме в хладилник. Изваждаме блата, когато е готов и го оставяме да изстине за около 10 мин. Когато е напълно изстинал, намазваме блата обилно с предварително приготвения и охладен крем.
Разрязваме кейкът на ромбоиди и украсяваме всяко парченце с цяла орехова ядка. Украсата, разбира се, може да бъде съобразена с вашия вкус.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Поредицата 12 рецепти за добро настроение е част от ежегодната благотворителна кампания на Додо Академия "Приказна Коледа" 2023.
Понякога един зеленчук може да бъде част от вкусна и сладка рецепта. С децата в Додо Академия приготвихме морковен кейк, който по вкус надмина очакванията ни.
Необходими продукти:
За блата:
375 г моркови
225 г краве масло
3 яйца
300 г кафява захар
300 г брашно
1 ч. л. сол
3 ч. л. канела
3 ч. л .бакпулвер
110 г орехи /нарязани или счукани на парченца/
3 с.л. прясномляко
За крема:
75 г пудра захар
300 г крема сирене
2 с.л. лимоновсок
2 ванилии напрах
Време заприготвяне: 70 мин.
Порции: 16
Начин на приготвяне:
Морковите се почистват, измиват и настъргват на едро ренде. Яйцата и захарта се разбиват заедно до получаване на пухкава смес. Разтопяваме маслото и заедно с морковите го добавяме в получената смес. Разбъркваме добре с дървена лъжица. Пресяваме брашното, за да влезе достатъчно въздух в него и добавяме бакпулвера. Това ще направи блата по-пухкав. Добавяме канелата и солта и разбъркваме хубаво, докато сместа стане гладка. Прибавяме счуканите орехи и прясното мляко.
Намасляваме тавичката, покрита предварително с хартия за печене, за да не залепне блата, и изсипваме получената смес. Почукваме няколко пъти тавата в плота или масата, за да се изравни сместа.
Печем около 45 мин. на предварително загрята до 180°C фурна. Проверяваме с дървено шишче или клечка за зъби дали блатът се е изпекъл добре. По клечката не трябва да има полепнало тесто.
Докато блатът се пече, с дървена лъжица разбъркваме заедно съставките за крема и го слагаме в хладилник. Изваждаме блата, когато е готов и го оставяме да изстине за около 10 мин. Когато е напълно изстинал, намазваме блата обилно с предварително приготвения и охладен крем.
Разрязваме кейкът на ромбоиди и украсяваме всяко парченце с цяла орехова ядка. Украсата, разбира се, може да бъде съобразена с вашия вкус.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Поредицата 12 рецепти за добро настроение е част от ежегодната благотворителна кампания на Додо Академия "Приказна Коледа" 2023.