Сладкиш "Агнеси"
Сладкишът "Агнеси" несъмнено ще пробуди множество детски спомени у вече пораснали деца. Той е истинска наслада за небцето със своя плътен орехов вкус.
Необходими продукти:
8 яйца
200 г краве масло
2 ч.ч. брашно
2 ч. ч. смлени орехови ядки
4 ч. ч. пудра захар
4 ванилии на прах или 2 капсули
Време за приготвяне: 60 мин.
Порции: 16
Начин на приготвяне:
Преди да започнем към приготвянето на сладкиша е добре да извадим всички необходими продукти около половин час /може и повече/ от хладилника, за да може яйцата да са на стайна температура, а маслото меко и подходящо за обработка. Първата стъпка е разделянето на яйчените белтъци и жълтъци. С миксер или тел разбиваме отделно белтъците с щипка сол и отделно маслото с 2 чаени чаши пудра захар. След като сме готови разбъркваме двете получени смеси с дървена лъжица и малко по малко добавямя брашното, смлените орехи и ванилията.
Изсипваме сместа в намазнена тавичка, покрита с хартия за печене, и печем в предварително загрята на 180°C градуса фурна за около 30 мин. Важно е да следим блатът да придобие съвсем леко златист цвят.
Разбиваме жълтъците с останалата пудра захар до получаване на гъста кремообразна смес. Нанасяме внимателно глазурата след като блатът е изстинал.
Специфична част е печенето на глазурата. Печем на слаба фурна / 80°C градуса / за 10 минути. След като глазурата хване лека коричка изваждаме сладкиша от фурната и го оставяме да изстине напълно
Нарязваме на ромбоиди и сме готови да похапнем!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Поредицата 12 рецепти за добро настроение е част от ежегодната благотворителна кампания на Додо Академия "Приказна Коледа" 2023.
Сладкиш "Агнеси"
Сладкишът "Агнеси" несъмнено ще пробуди множество детски спомени у вече пораснали деца. Той е истинска наслада за небцето със своя плътен орехов вкус.
Необходими продукти:
8 яйца
200 г краве масло
2 ч.ч. брашно
2 ч. ч. смлени орехови ядки
4 ч. ч. пудра захар
4 ванилии на прах или 2 капсули
Време за приготвяне: 60 мин.
Порции: 16
Начин на приготвяне:
Преди да започнем към приготвянето на сладкиша е добре да извадим всички необходими продукти около половин час /може и повече/ от хладилника, за да може яйцата да са на стайна температура, а маслото меко и подходящо за обработка. Първата стъпка е разделянето на яйчените белтъци и жълтъци. С миксер или тел разбиваме отделно белтъците с щипка сол и отделно маслото с 2 чаени чаши пудра захар. След като сме готови разбъркваме двете получени смеси с дървена лъжица и малко по малко добавямя брашното, смлените орехи и ванилията.
Изсипваме сместа в намазнена тавичка, покрита с хартия за печене, и печем в предварително загрята на 180°C градуса фурна за около 30 мин. Важно е да следим блатът да придобие съвсем леко златист цвят.
Разбиваме жълтъците с останалата пудра захар до получаване на гъста кремообразна смес. Нанасяме внимателно глазурата след като блатът е изстинал.
Специфична част е печенето на глазурата. Печем на слаба фурна / 80°C градуса / за 10 минути. След като глазурата хване лека коричка изваждаме сладкиша от фурната и го оставяме да изстине напълно
Нарязваме на ромбоиди и сме готови да похапнем!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Поредицата 12 рецепти за добро настроение е част от ежегодната благотворителна кампания на Додо Академия "Приказна Коледа" 2023.