Домашна баница
През изминалото лято, готвенето се превърна в любимо на деца и учители в Додо Академия. Всички рецепти се оказаха сполучливи и доста вкусни. Затова решихме да ги споделим с вас.
Предлагаме ви една лесна и бърза за изпълнение рецепта за домашна баница, която можете да приготвите за всякакъв повод или за семейна закуска. А по традиция, така започва всяка година - с домашно приготвена баница с късмети!
Необходими продукти:
500 г /1 пакет/ готови точени кори
6 яйца
350 г сирене
300 мл газирана вода
200 мл олио
Време заприготвяне: 60 мин.
Порции: 8
Начин на приготвяне:
В купа разбиваме яйцата и натрошаваме сиренето. Добавяме малко олио и разбъркваме сместа. Намасляваме средно голяма тава и започваме да подреждаме корите, като ги надипляме. След като сме подредили един ред /2-3 кори, в зависимост от големината на тавата/ разпределяме няколко лъжици от сместа и добавяме малко от олиото. За втория ред завъртаме тавата, така че корите, които ще подреждаме да се кръстосват с тези от предходния ред. Отново добавяме няколко лъжици от сместа и малко олио. Така продължаваме, докато свършат корите.
В купа разбиваме 2 яйца и добавяме към тях газираната вода /може и лимонада, която ще придаде лека сладост/. С тази смес заливаме баницата, като се стараем да я покрие добре. Добавяме малко олио. Леко разтръскваме баницата настрани и я слагаме в предварително загрята на 200 °C фурна. Печем около 40 - 45 мин. без да отваряме фурната, за да може баницата добре да се надигне.
След като е готова, напръскваме баницата леко с вода, покриваме с хартия за печене и кърпа. Изчакваме около 10 мин., за да "си обиколи нивата" и ето, че баницата е готова!
Е, време е вкусно да похапнем!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Поредицата 12 рецепти за добро настроение е част от ежегодната благотворителна кампания на Додо Академия "Приказна Коледа" 2023.
Домашна баница
През изминалото лято, готвенето се превърна в любимо на деца и учители в Додо Академия. Всички рецепти се оказаха сполучливи и доста вкусни. Затова решихме да ги споделим с вас.
Предлагаме ви една лесна и бърза за изпълнение рецепта за домашна баница, която можете да приготвите за всякакъв повод или за семейна закуска. А по традиция, така започва всяка година - с домашно приготвена баница с късмети!
Необходими продукти:
500 г /1 пакет/ готови точени кори
6 яйца
350 г сирене
300 мл газирана вода
200 мл олио
Време заприготвяне: 60 мин.
Порции: 8
Начин на приготвяне:
В купа разбиваме яйцата и натрошаваме сиренето. Добавяме малко олио и разбъркваме сместа. Намасляваме средно голяма тава и започваме да подреждаме корите, като ги надипляме. След като сме подредили един ред /2-3 кори, в зависимост от големината на тавата/ разпределяме няколко лъжици от сместа и добавяме малко от олиото. За втория ред завъртаме тавата, така че корите, които ще подреждаме да се кръстосват с тези от предходния ред. Отново добавяме няколко лъжици от сместа и малко олио. Така продължаваме, докато свършат корите.
В купа разбиваме 2 яйца и добавяме към тях газираната вода /може и лимонада, която ще придаде лека сладост/. С тази смес заливаме баницата, като се стараем да я покрие добре. Добавяме малко олио. Леко разтръскваме баницата настрани и я слагаме в предварително загрята на 200 °C фурна. Печем около 40 - 45 мин. без да отваряме фурната, за да може баницата добре да се надигне.
След като е готова, напръскваме баницата леко с вода, покриваме с хартия за печене и кърпа. Изчакваме около 10 мин., за да "си обиколи нивата" и ето, че баницата е готова!
Е, време е вкусно да похапнем!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Поредицата 12 рецепти за добро настроение е част от ежегодната благотворителна кампания на Додо Академия "Приказна Коледа" 2023.