Кашкавалени гризини
Необходими продукти:
500 г брашно
4 яйца
100 г кашкавал
400 г кисело мляко
200 краве масло
1 ч. л. сода бикарбонат
Подправки по избор: сух босилек, ронена чубрица, сладък червен пипер, маково семе, сусам
Време заприготвяне:
90 мин.
Порции: 16
Начин на приготвяне:
Разбиваме 3-те яйца с вилица. Предварително настъргваме кашкавала. Разбъркваме содата с киселото мляко, за да се угаси и изчакваме няколко минути. Когато е готова я добавяме към яйцата и леко разбъркваме. Пресяваме брашното и по малко го добавяме към останалата смес, докато стане гъста каша.
В дълбок съд правим кладенче в пресятото брашно и изсипваме сгъстената каша. Започваме леко да замесваме тестото, като постепено добавяме парченцата краве масло, настърганият кашкавал и подправките. Месим, докато се получи хубаво меко тесто.
Разточваме тестото с дебелина около 4 мм. Нарязваме на лентички, които усукваме спираловидно. В тава, покрита с хартия, нареждаме спиралките, намазваме ги с жълтък и поръсваме съсс усам и маково семе.
Печем на предварително загрята до 180°C фурна, докато гризините леко се зачервят.
Вкусните кашкавалени гризини са готови за хрупане.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Поредицата 12 рецепти за добро настроение е част от ежегодната благотворителна кампания на Додо Академия "Приказна Коледа" 2023.
Кашкавалени гризини
Необходими продукти:
500 г брашно
4 яйца
100 г кашкавал
400 г кисело мляко
200 краве масло
1 ч. л. сода бикарбонат
Подправки по избор: сух босилек, ронена чубрица, сладък червен пипер, маково семе, сусам
Време заприготвяне: 90 мин.
Порции: 16
Начин на приготвяне:
Разбиваме 3-те яйца с вилица. Предварително настъргваме кашкавала. Разбъркваме содата с киселото мляко, за да се угаси и изчакваме няколко минути. Когато е готова я добавяме към яйцата и леко разбъркваме. Пресяваме брашното и по малко го добавяме към останалата смес, докато стане гъста каша.
В дълбок съд правим кладенче в пресятото брашно и изсипваме сгъстената каша. Започваме леко да замесваме тестото, като постепено добавяме парченцата краве масло, настърганият кашкавал и подправките. Месим, докато се получи хубаво меко тесто.
Разточваме тестото с дебелина около 4 мм. Нарязваме на лентички, които усукваме спираловидно. В тава, покрита с хартия, нареждаме спиралките, намазваме ги с жълтък и поръсваме съсс усам и маково семе.
Печем на предварително загрята до 180°C фурна, докато гризините леко се зачервят.
Вкусните кашкавалени гризини са готови за хрупане.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Поредицата 12 рецепти за добро настроение е част от ежегодната благотворителна кампания на Додо Академия "Приказна Коледа" 2023.