Домашна пица
Необходими продукти:
За тестото:
500 г брашно
7 г / 1 пакетче / суха мая
1 с. л. захар
1 ч. л. сол
200 мл топла вода
20 мл зехтин или олио
150 мл хладка вода
Какъв ще бъде вкусът на пицата определяте вие. Ние с децата в Додо Академия решихме да добавим кашкавал, доматено пюре, кисели краставички, сладка царевица, пилешко филе, маслини без костилка и различни подправки като босилек и риган.
Време за приготвяне: 60 мин.
Порции: 16
Начин на приготвяне:
Маята, заедно със захарта, се разтваря в малко количество затоплена вода. Изчакваме 10-15 мин., за да се активира.
Брашното се пресява 2 пъти, за да влезе хубаво въздух в него. Добавяме солта и я омесваме с брашното, което сме изсипали в дълбока купа. Правим кладенче и в него изсипваме разтворената мая и малко олио. Докато замесваме тестото, на части добавяме хладката вода.
Месим хубаво тестото, докато в него се образуват мехурчета. Оставяме го да втаса на топло, докато удвои обема си.
Разделяме готовото тесто на четири и замесваме отделни питки. Намазваме ги с олио и ги оставяме в покрита със стреч фолио тава, за да втасат за още около 30 минути или докато удвоят обема си.
/Най-сполучливото тесто се получава, когато го оставим да втаса достатъчно дълго време в хладилник за около 12-18 ч./
Нарязваме киселите краставички и маслините на кръгчета, настъргваме кашкавала, накъсваме пилешкото филе и отцеждаме сладката царевица.
Размесваме отново вече готовото тесто. С пръсти разстиламе тестото, като започваме от средата, в предварително намазнена тава, която може да бъде покрита с хартия.
Върху тестото слагаме малко олио и намазваме с доматеното пюре. Подреждаме филето, краставичките, маслините и царевицата, поръсваме с подправки и печем на предварително загрята до 180°C фурна, докато пицата стане готова.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Поредицата 12 рецепти за добро настроение е част от ежегодната благотворителна кампания на Додо Академия "Приказна Коледа" 2023.
Домашна пица
Необходими продукти:
За тестото:
500 г брашно
7 г / 1 пакетче / суха мая
1 с. л. захар
1 ч. л. сол
200 мл топла вода
20 мл зехтин или олио
150 мл хладка вода
Какъв ще бъде вкусът на пицата определяте вие. Ние с децата в Додо Академия решихме да добавим кашкавал, доматено пюре, кисели краставички, сладка царевица, пилешко филе, маслини без костилка и различни подправки като босилек и риган.
Време за приготвяне: 60 мин.
Порции: 16
Начин на приготвяне:
Маята, заедно със захарта, се разтваря в малко количество затоплена вода. Изчакваме 10-15 мин., за да се активира.
Брашното се пресява 2 пъти, за да влезе хубаво въздух в него. Добавяме солта и я омесваме с брашното, което сме изсипали в дълбока купа. Правим кладенче и в него изсипваме разтворената мая и малко олио. Докато замесваме тестото, на части добавяме хладката вода.
Месим хубаво тестото, докато в него се образуват мехурчета. Оставяме го да втаса на топло, докато удвои обема си.
Разделяме готовото тесто на четири и замесваме отделни питки. Намазваме ги с олио и ги оставяме в покрита със стреч фолио тава, за да втасат за още около 30 минути или докато удвоят обема си.
/Най-сполучливото тесто се получава, когато го оставим да втаса достатъчно дълго време в хладилник за около 12-18 ч./
Нарязваме киселите краставички и маслините на кръгчета, настъргваме кашкавала, накъсваме пилешкото филе и отцеждаме сладката царевица.
Размесваме отново вече готовото тесто. С пръсти разстиламе тестото, като започваме от средата, в предварително намазнена тава, която може да бъде покрита с хартия.
Върху тестото слагаме малко олио и намазваме с доматеното пюре. Подреждаме филето, краставичките, маслините и царевицата, поръсваме с подправки и печем на предварително загрята до 180°C фурна, докато пицата стане готова.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Поредицата 12 рецепти за добро настроение е част от ежегодната благотворителна кампания на Додо Академия "Приказна Коледа" 2023.