С децата в Додо Академия замесихме с любов пухкави хлебчета. Изпробвахме рецепта, която се оказа много сполучлива.
Необходими продукти:
1 кг брашно
200 г краве масло
7 г /1 пакетче/ суха мая
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
200 мл вода
200 мл прясно мляко
2 жълтъка
сусам и маково семе
Време заприготвяне: 120 мин.
Порции: 16
Начин на приготвяне:
Маята, заедно със захарта, се разтваря в малко количество затоплена вода. Изчакваме 10-15 мин., за да се активира.
В дълбока купа пресяваме брашното 2 пъти, за да влезе хубаво въздух в него. Добавяме солта и я омесваме. Правим кладенче и в него изсипваме разтопеното масло и разтворената мая. Докато замесваме тестото, на части добавяме останалата вода и леко затопленото мляко.
Месим хубаво тестото, докато в него се образуват мехурчета. Оставяме го да втаса на топло, докато удвои обема си.
Разделяме готовото тесто на четири и замесваме отделни питки. Намазваме ги с олио и ги оставяме в покрита със стреч фолио тава, за да втасат за още около 30 минути или докато удвоят обема си.
/Най-сполучливото тесто се получава, когато го оставим да втаса достатъчно дълго време в хладилник, за около 12-18 ч./
След като тестото е втасало добре, от него оформяме малки питки, които намазваме с разбит жълтък. Поръсваме ги със сусам и маково семе и ги подготвяме за печене.
Готовите питки се пекат в предварително загрята фурна на 180°C градуса за около 30 мин. След като се изпекат ги покриваме с кърпа, за да омекнат.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Поредицата 12 рецепти за добро настроение е част от ежегодната благотворителна кампания на Додо Академия "Приказна Коледа" 2023.
С децата в Додо Академия замесихме с любов пухкави хлебчета. Изпробвахме рецепта, която се оказа много сполучлива.
Необходими продукти:
1 кг брашно
200 г краве масло
7 г /1 пакетче/ суха мая
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
200 мл вода
200 мл прясно мляко
2 жълтъка
сусам и маково семе
Време заприготвяне: 120 мин.
Порции: 16
Начин на приготвяне:
Маята, заедно със захарта, се разтваря в малко количество затоплена вода. Изчакваме 10-15 мин., за да се активира.
В дълбока купа пресяваме брашното 2 пъти, за да влезе хубаво въздух в него. Добавяме солта и я омесваме. Правим кладенче и в него изсипваме разтопеното масло и разтворената мая. Докато замесваме тестото, на части добавяме останалата вода и леко затопленото мляко.
Месим хубаво тестото, докато в него се образуват мехурчета. Оставяме го да втаса на топло, докато удвои обема си.
Разделяме готовото тесто на четири и замесваме отделни питки. Намазваме ги с олио и ги оставяме в покрита със стреч фолио тава, за да втасат за още около 30 минути или докато удвоят обема си.
/Най-сполучливото тесто се получава, когато го оставим да втаса достатъчно дълго време в хладилник, за около 12-18 ч./
След като тестото е втасало добре, от него оформяме малки питки, които намазваме с разбит жълтък. Поръсваме ги със сусам и маково семе и ги подготвяме за печене.
Готовите питки се пекат в предварително загрята фурна на 180°C градуса за около 30 мин. След като се изпекат ги покриваме с кърпа, за да омекнат.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Поредицата 12 рецепти за добро настроение е част от ежегодната благотворителна кампания на Додо Академия "Приказна Коледа" 2023.