С децата в Додо Академия замесихме с любов пухкави хлебчета. Изпробвахме рецепта, която се оказа много сполучлива.

Необходими продукти:

1 кг брашно

200 г краве масло

7 г /1 пакетче/ суха мая

1 ч. л. сол

1 ч. л. захар

200 мл вода

200 мл прясно мляко

2 жълтъка

сусам и маково семе

Време заприготвяне: 120 мин.

Порции: 16

Начин на приготвяне:

Маята, заедно със захарта, се разтваря в малко количество затоплена вода. Изчакваме 10-15 мин., за да се активира.

В дълбока купа пресяваме брашното 2 пъти, за да влезе хубаво въздух в него. Добавяме солта и я омесваме. Правим кладенче и в него изсипваме разтопеното масло и разтворената мая. Докато замесваме тестото, на части добавяме останалата вода и леко затопленото мляко.

Месим хубаво тестото, докато в него се образуват мехурчета. Оставяме го да втаса на топло, докато удвои обема си. 

Разделяме готовото тесто на четири и замесваме отделни питки. Намазваме ги с олио и ги оставяме в покрита със стреч фолио тава, за да втасат за още около 30 минути или докато удвоят обема си. 

/Най-сполучливото тесто се получава, когато го оставим да втаса достатъчно дълго време в хладилник, за около 12-18 ч./

След като тестото е втасало добре, от него оформяме малки питки, които намазваме с разбит жълтък. Поръсваме ги със сусам и маково семе и ги подготвяме за печене.

Готовите питки се пекат в предварително загрята фурна на 180°C градуса за около 30 мин. След като се изпекат ги покриваме с кърпа, за да омекнат.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Поредицата 12 рецепти за добро настроение е част от ежегодната благотворителна кампания на Додо Академия "Приказна Коледа" 2023.